Woeste Willem

Woeste Willem
Categorieën: ,
Publisher:

‘Alle haaien! Wie ben jij nou weer? Kom als de bliksem naar beneden!’ roept Willem kwaad.’

‘En nu opgehoepeld!’ brult Willem.
Frank begint te rennen ‘Tot ziens!’ roept hij over zijn schouder.
‘Alsjeblieft niet,’ mompelt Willem.

Willem is een humeurige en mopperende zeerover, maar met het jongetje Frank sluit hij vriendschap en aan hem vertelt hij al zijn avonturen. Frank komt er al snel achter dat Woeste Willem iets geheim houdt. Wat dat is…

In drie woorden

Avontuurlijk,  spannend, een klassieker

In meer woorden

Woeste Willem is een klassiek verhaal over een vriendschap tussen een mopperige zeerover en een vrolijk jongetje. De zeerover, Willem, heeft geen schip meer, maar woont in een afgelegen huis en ontvangt nooit bezoek. Hij is een echte brombeer en iedereen is bang van hem, vandaar zijn bijnaam Woeste Willem. Hij vindt het prima, hij is net zo lief alleen. Hij zit dagenlang in zijn kraaiennest boven in de boom door zijn verrekijker te turen. Als hij op een avond iets hoort, gaat hij op onderzoek uit en ziet een jongetje op zijn dak staan. Willem roept hem kwaad naar beneden, maar al snel blijkt dat het jongetje dat niet durft. Hij is bang. Met frisse tegenzin haalt Willem het ventje van het dak. Hij haalt ook zijn vlieger van het dak af, maar dan vindt Willem het wel genoeg en stuurt het jongetje weg. ‘En nu opgehoepeld!’ brult Willem hem achterna.

Het jongetje trekt zich hier niets van aan en blijft maar terugkomen. Uiteindelijk ontstaat er een vriendschap tussen de twee en is er zoveel vertrouwen, dat Woeste Willem zijn grootste geheim onthult. Hij kan niet zwemmen. En zelfs daar komt een prachtige oplossing voor. Deze grappige wending van het verhaal is vaak erg aanmoedigend voor jonge kinderen. Zelfs een grote stoere zeerover heeft soms een probleem. En voor ieder probleem is een passende oplossing. Dit geeft jonge zeerovers vast hoop!

Het schrijversechtpaar Ingrid en Dieter Schubert maakt al meer dan dertig jaar samen de mooiste prentenboeken. Zij groeiden op in Duitsland en ontmoetten elkaar daar op de Kunstacademie, maar kwamen naar Nederland, omdat ze een studiebeurs kregen voor de Rietveld Academie in Amsterdam. Woeste Willem is echt een klassieke held geworden. Wie kent Woeste Willem niet! De prentenboeken van Ingrid en Dieter Schubert zijn inmiddels wereldberoemd, veelvuldig vertaald en bevatten prachtige aquareltekeningen. Het zijn echt platen in hun eigen kenmerkende stijl boordevol grapjes, details en verwijzingen. Dit is geen boek om één keer door te lezen, maar je blijft naar de schitterende platen kijken en je ontdekt zo steeds meer.

Dit prentenboek is uitermate geschikt voor stoere zeerovers en wilde landrotten van 4 tot 6 jaar en is extra leuk voor de zeerovers die nog met zwembandjes zwemmen. Dus zet je ooglapje op, bind een piratenhoofddoek om en vaar snel naar de bibliotheek of kinderboekwinkel voor deze prachtige klassieker.

 

the gravatar profile photo

Blog auteur Sigrid Olivier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *