Wolfje wil niet gaan slapen

Wolfje wil niet gaan slapen
Categorie:
Author:

Heb jij dat ook weleens, dat je klaarwakker bent als je eigenlijk moet gaan slapen? En mag je dan nog even opblijven? 

Wolfje is heel erg lief, maar ook wel een beetje ondeugend. Van mama mag hij nog 10 minuten opblijven voor het licht uitgaat. Wolfje heeft echter andere plannen. Als mama niet kijkt, sluipt de kleine schelm langs het raam van zijn slaapkamer naar buiten. Het is aan jou om hem op tijd in zijn bed te krijgen. Tik, tok…nog maar 9 minuten!

In drie woorden

Interactief, (terug)tellen, grappig

In meer woorden

Wolfje moet naar bed maar is nog lang niet moe. Hij wil niet naar bed en weet het nog 10 minuutjes te rekken. Vanaf dat moment wordt de lezer verantwoordelijk gemaakt voor het stoute gedrag van Wolfje. Telkens als hij weer iets  ondeugends bedenkt om tijd te rekken moet hij daarvan weerhouden worden. En daar moeten de lezertjes dus iets voor doen, bijvoorbeeld heel hard “WOLFJE KOM TERUG!” roepen. Of het helpt? Tja, dat valt nog te bezien want Wolfje luistert niet al te best.

Het leuke aan dit boek is dat het hier om een ondeugend typje gaat dat tegenstribbelt als hij naar bed moet. Heel herkenbaar voor menig kind en ouder. Ook het afleiden, streng toespreken of een slaapliedje zingen zal de lezer niet vreemd voorkomen. Ouders hebben vaak een hele trukendoos om hun kleintje in slaap te krijgen. Het grappige van dit verhaaltje is dat het kind nu de rol van de opvoeder overneemt. Het jonge lezertje moet Wolfje behoeden voor te laat naar bed gaan. Want als dat gebeurt wordt moeder boos.

De illustraties zijn overtuigend en sprekend, ze beslaan de hele pagina. Bij het omslaan van de bladzijdes is er steeds een minuut verstreken, dat wordt groot vermeld. Zodoende is het kind bezig met aftellen van 10 naar 0. Dat is behalve leuk ook erg leerzaam.

Alles bij elkaar vind ik het een origineel concept, zeer geslaagd. Het kind neemt deel aan het verhaal, leert (af)tellen en er kan samen gelachen worden om het kattenkwaad van de ondeugende Wolf. Relativerend is het dus ook.

Jo Lindley heeft al van kinds af aan een grote passie voor tekenen. Niet verwonderlijk dus dat zij inmiddels kinderboekenillustrator en auteur is. In de door haar gecreëerde persoon Wolfje weet ze humor, tederheid en ondeugendheid goed te bewerkstelligen.

Dit interactieve prentenboek is voor alle deugnieten vanaf een jaar of 2 die niet graag gaan slapen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *