Wolkenkrabbers

‘Als ik aan het ontwerpen ben doe ik net alsof ik het gebouw ben. Ik voel elk onderdeeltje en bedenk welke krachten er op zo’n gebouw worden uitgeoefend’. 

Fazlur Khan, ingenieur

In alle grote wereldsteden vind je superhoge wolkenkrabbers die boven de andere gebouwen uitsteken. Hoe gaat dat eigenlijk:
gebouwen zó hoog maken en zorgen dat ze blijven staan? In Wolkenkrabbers lees je over beroemde wolkenkrabbers, overal
ter wereld. Welke problemen moesten er overwonnen worden bij de bouw? Kijk ook naar de tekeningen en de prachtige foto’s!
Zo begrijp je hoe ongelooflijk knap het is om dit soort bouwwerken te ontwerpen en te bouwen.

In drie woorden

Technologie, bouwkunde, leerzaam

In meer woorden

In dit boek lees je over de technologie die komt kijken bij de constructie van wolkenkrabbers. Maar eerst ga je een stukje terug in de tijd. De eerste wolkenkrabbers werden namelijk al rond 1880 gebouwd door de Amerikanen. Het waren toen gebouwen van zo’n 10 of 20 verdiepingen. Maar door verbetering van techniek werden de gebouwen alsmaar hoger. Het uitzoeken en bestuderen van de juiste techniek en materialen is een ingewikkeld proces waar ingenieurs, architecten en aannemers zich over buigen voordat daadwerkelijk met de bouw van een wolkenkrabber wordt gestart.

Het boek neemt je mee op reis door de wereld want inmiddels staan er in veel landen super hoge gebouwen. In dit boek wordt per wolkenkrabber eerst het idee kenbaar gemaakt, daarna volgt een beschrijving van de constructie en het gebruikte materiaal. Je zult ontdekken dat lang niet elke wolkenkrabber dezelfde constructie heeft. Er is veel mogelijk, het is maar net wat de vereisten zijn en met welk doel (idee) de toren gebouwd is.  Zo vraagt de Taipei 101 die slechts op 200 meter afstand van een breuklijn in de aarde gebouwd is extra versteviging en een reuzenslinger voor het evenwicht. Terwijl bij de Eco-woontoren in Milaan de nadruk ligt op woongenot en een natuurlijke omgeving. Dit stelt qua stevigheid en uiterlijk dus heel andere voorwaarden en eisen. Het is fascinerend om te lezen welke technische mogelijkheden er zijn om het ogenschijnlijk onmogelijke mogelijk te maken.

Achter in het boek is een verklarende woordenlijst met uitleg van begrippen als: doorsnede, bewegingsenergie, gewapend beton, tandwiel en meer. En een verwijzing naar websites over het thema.

De  wolkenkrabbers die aan bod komen in het boek zijn: het Home Insurence gebouw, Crysler Building, Empire State Building, Wilis toren, Petronas Twin Towers, 30 Mary Axe, Tapei 101, Wereldhandelscentrum Bahrein, Burj Khalifa, Bosco Verticale en de Shanghai toren. Middels een aanduiding op een wereldkaartje kun je zien waar ter wereld de torens zich bevinden.

Lees, kijk en verwonder je over de ongelooflijk knappe bouw van deze bewonderingswaardige hoogtewerken. Voor kinderen en andere belangstellenden vanaf een jaar of 10.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *