Wonderwel – Welkom in het huis van de toekomst

‘In techniek komen altijd twee dingen bij elkaar: de kracht van de natuur en de denkkracht van mensen’.

Dit boek is geschreven voor kinderen, hun ouders en docenten. Het gaat over bijzondere natuurkrachten en slimme techniek achter alledaagse voorzieningen in huis, zoals drinkwater, riool, verwarming en internet. Hoe gaan die voorzieningen eruitzien in het huis van de toekomst? Lees dit boek, verwonder je over nieuwe, duurzame uitvindingen en denk mee over alle vragen die er nog liggen.

In drie woorden

Technologie, toekomst, duurzame energie

In meer woorden

In het voorwoord houdt Doekle Terpstra (voorzitter techniek Nederland) een pleidooi voor jongeren om te kiezen voor een toekomst in de techniek. De huidige technologische ontwikkeling schreeuwt  om veel praktische en vindingrijke mensen. Hij hoopt dat jij door het lezen van dit boek geïnspireerd wordt om een toekomst in de techniek te overwegen. Wellicht kan hij jou dan in de toekomst verwelkomen als collega bij één van de vele technische bedrijven in ons land.

Inspirerend is het boek zeker en leerzaam ook! Als je het uit hebt weet je veel over belangrijke zaken rondom techniek en heb je een inkijkje gehad in de mogelijkheden die er zijn. Want techniek biedt een veelzijdige keuze als het gaat om studie en werk. En zal daarnaast een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven.

Het boek behandelt de volgende onderwerpen: riool, drinkwater, voedsel, elektriciteit, afval, aardgas en internet.  Deze onderwerpen worden volgens een vast stramien behandeld. Na een inleidend stukje op een gekleurde bladzijde lees je op de volgende bladzijde een uitleg vergezeld van platen en technische tekeningen. Allemaal erg duidelijk en overzichtelijk. Daarna wordt er een onderdeel uitvergroot en is er een interview met iemand die in deze sector werkzaam is. Deze interviews maken jou als lezer vast enthousiast omdat de techneuten die geïnterviewd zijn stuk voor stuk heel veel plezier aan hun werk beleven.

Maar we zijn er nog niet: de ‘Alwetoloog’  heeft ook nog iets te vertellen. Zij komt steeds in de linker kolom aan het woord en geeft een heldere uitleg of verklaring over het betreffende thema. Naast haar kolom kun je lezen en zien hoe jouw huis van de toekomst er uit komt te zien. Om meer inzicht te krijgen in de techniek die bij alles om de hoek komt kijken is er ook in elk hoofdstuk een proefje of testje dat je in je eigen huis kan uitvoeren. Voor je het weet hang je met je neus boven de waterpomp als je vader staat te douchen en constateer je dat het gebruik van water wel wat minder kan!

Er zijn ook gele memo’s met ‘WonderWelweetjes’. Deze duiken steeds op bij elk onderwerp. Tevens zijn er in grijs uitgevoerde stukjes met foto’s uit het verleden: ‘Duik in de geschiedenis’. Al lezende besef je dan hoe de techniek ons leven heeft beïnvloed en veranderd.

Een originele en aardige toevoeging is de ‘Wonderwel-envelop’ achterin het boek die je kunt kopiëren en opsturen naar een technisch medewerker uit jouw omgeving.  Dus ben je dolblij dat je de wc weer door kunt trekken of dat de verwarming het weer doet, dan kun je de makers dit bedankje sturen!

Als je het boek uit hebt weet je veel over de werking van een kraan, stopcontact en meer zaken in en rondom je huis. Bovendien heb je kennisgemaakt met een aantal vakmensen die er voor zorgen dat alles elke dag werkt. Ook heb je meer inzicht gekregen in hoe je in de toekomst een steeds duurzamer huis zult krijgen. Ik heb er zelf veel van geleerd en alles met veel plezier gelezen!

Voor techneuten vanaf ongeveer 9 jaar die later graag in een duurzaam huis willen wonen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *