Zo voel ik mij vandaag

Zo voel ik mij vandaag
Categorieën: ,
Publisher:

“Een emotie overkomt je. Je kunt niet kiezen of plannen waar of wanneer je een emotie krijgt” .

Er zijn héél veel soorten gevoelens. Je kunt je niet alleen blij, boos, bang of verdrietig voelen, maar ook verliefd, dapper, trots, jaloers, beschaamd of schuldig. En nóg ingewikkelder wordt het als je een mengeling van twee of meer emoties voelt. Waar al die gevoelens goed voor zijn, legt dit boek helder en haarfijn uit.

In drie woorden

Verhelderend, beeldend, diversiteit

In meer woorden

In dit boek wordt het hele scala aan emoties in beeld gebracht en uitgelegd. Met passende voorbeelden en illustraties wordt duidelijk gemaakt dat een emotie je overkomt. Het is een moeilijk woord voor de gevoelens die je krijgt als je iets kleins of iets groots meemaakt. Iedereen zal dit kunnen beamen al spelen de verschillende emoties niet bij elk mens een gelijke rol. Neem bijvoorbeeld de emotie boos. Je kan boos zijn omdat iemand jouw fiets heeft gestolen maar je kan ook boos zijn omdat je knutselwerkje alsmaar niet wil lukken of omdat je broertje je plaagt. En wat doe je als je boos bent? Ga je schreeuwen, word je agressief of blijf je een beetje mokken?

Het boek is dus niet puur een opsomming van emoties maar legt ook de nuanceringen die er zijn in beleving en oorzaak uit. Steeds vergezeld van bijpassende plaatjes die vaak ook grappig zijn. Ook wordt er een heel hoofdstuk gewijd aan de liefde met aandacht voor diversiteit. De verschillende seksuele geaardheden worden beschreven. Dit kan verhelderend zijn voor kinderen die hier nog vragen over hebben.

Het zo duidelijk in beeld brengen en uitleggen van de werking van emoties kan kinderen helpen. Alleen al het herkennen ervan is een winst. De aandacht die dit boek besteedt aan wat je na deze herkenning wel of zeker niet moet doen kan een leidraad zijn voor het (bij)sturen van je eigen gedrag. Het is bijvoorbeeld handig als je weet dat je trots mag zijn op jezelf over iets wat je gedaan hebt. Maar het is ook goed om te weten dat als je het er te vaak over hebt een ander dat kan ervaren als opschepperig. Goed om dit te beseffen, toch?! Zo staan er nog meer tips in het boek. Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je het eng vindt om voor een groep te spreken. Dit kun je direct toepassen bij je volgende spreekbeurt!

Het boek is humoristisch en kleurrijk geïllustreerd en heeft een vrolijke toonzetting. Je kunt het samen lezen en met elkaar bespreken of de beschrijving en uitleg van de emoties overeenkomt met jouw gevoelens of juist niet. Ik zie ook mogelijkheden in de klas. Als aanvulling op bijvoorbeeld “Vreedzame schoollessen”. Het is sowieso heel erg goed om over je gevoelens te praten!

Voor kinderen vanaf 7 jaar die voor hun gevoelens uit durven te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *