Zoekwoord: Rivierhaai

Ben jij wel eens in nepnieuws getrapt?
Dat heeft Joep weer. Net nu hij een spreekbeurt moet houden, mag het van juf Evelien niet meer over dieren gaan. Dus ook niet over zijn lievelingsdier de haai. Dan blijkt er opeens een haai in de rivier De Waal te zijn gezien. Klopt dat wel, of is het misschien nepnieuws? Joep gaat op onderzoek uit.

In drie woorden

nepnieuws, informatievaardigheden, digitale geletterdheid

In meer woorden

Joep moet voor school een onderwerp verzinnen voor een spreekbeurt. Hij wilde zijn klas heel graag iets over de haai vertellen, zijn lievelingsdier, maar juf wil niet meer dat spreekbeurten over dieren gaan. Dus moet hij op zoek naar een ander onderwerp. Hij zoekt het internet af naar een onderwerp. Maar hoe weet je nou of de informatie die je op internet vindt ook juist is? Iedereen kan immers iets op internet zetten. Hier loopt Joep dus ook tegenaan als hij een bericht tegenkomt over een haai in de rivier De Waal. Kan dat? Of is het nepnieuws? En vindt Joep nog op tijd een onderwerp voor zijn spreekbeurt?

Ieder kind moet weleens een spreekbeurt houden en de meeste kinderen zoeken hun informatie dan op het internet. Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze niet alles dat op het internet staat, moeten geloven. Als kinderen dit boek hebben gelezen, zullen ze die les zeker geleerd hebben. Het boek is overzichtelijk en bevat een begrippenlijst (voor- en achterin het boek). Verder worden in het verhaal in kaders (in de vorm van een mobieltje) tips gegeven over hoe je bijvoorbeeld een goed onderwerp vindt voor een spreekbeurt, welke hulpmiddelen je hierbij kunt gebruiken, dat er nog meer plekken zijn dan het internet waar je informatie kunt vinden en nog veel meer. Het is daardoor niet alleen een aansprekend verhaal om te lezen, maar ook een leerzaam boek. Dit boek is goed bruikbaar op school tijdens de lessen mediawijsheid en informatievaardigheden.

Dit boek is een deel uit de serie Lees je digiwijs: Voor kinderen van nu, met spannende, herkenbare, grappige verhalen.

the gravatar profile photo

Blog auteur Ivenka Gerbrandy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *