Zomaar een dag, bij zomaar een vijver

Zomaar een dag, bij zomaar een vijver
Categorieën: , ,
Publisher:

Papier-maché creaties komen tot leven.

Op  zomaar een dag, bij zomaar een vijver, in zomaar een lente, kropen zomaar wat dieren uit hun ei. Open dit boek, kijk tussen het riet en verwonder je over al wat vliegt, zwemt, kruipt en opgroeit bij de poel. Ontdek hoe een schildpad uit het ei komt en hoe een libel vleugels krijgt.

In drie woorden

Schitterend, levensecht, kunstig

In meer woorden

Een zeer fraai uitgevoerd prentenboek over leven in en rondom de vijver. De prenten komen uit de animatiereeks en film “Hallo wereld”. Ze zijn gemaakt van papier-maché en lijken levensecht. Soms is (opzettelijk) de kranten laag nog zichtbaar waardoor het dier een bijzondere uitstraling krijgt doordat het lichaamsdeel dat wel beschilderd is eruit springt. Zoals bijvoorbeeld bij deze uil.

De opzet van het boek is simpel, de kleurrijke prenten zijn paginagroot, de tekst die uitleg en informatie verschaft is daarop in het wit afgedrukt. De papier-maché dieren uit dit boeken leven, zoals de titel al aangeeft, in en om de vijver. Achtereenvolgens zien we prachtige kunstwerkjes van de fuut, de ransuil, de ijsvogel, de roerdomp, de vuursalamander, de snoek, de libel, de pad, de kikker en de schildpad. Deze dieren worden veelal afgebeeld met hun kroost want het gaat hier over zomaar een lente. Achter in het boek vind je een aantal bladzijdes met weetjes en feiten over de “vijverdieren”, ook dit ziet er prachtig uit, de tekst is steeds afgedrukt rondom de afbeelding. En natuurlijk zijn er dan altijd weer nieuwe feitjes die je als lezer nog niet wist. Voor mij was bijvoorbeeld nieuw dat de kuikens van een fuut ook wel pulletjes worden genoemd en dat deze pulletjes als ze jong zijn een dessin van gestreepte pyjamaatjes dragen.

Alle prachtige afbeeldingen uit dit boek zijn handgemaakt door de Franse artieste, art-director en filmmaakster Anne-Lise Koehler. Ze komen uit de animatiereeks en film “Hallo wereld” (Bonjour le monde) die zij samen met animator en filmmaker Erik Serre creëerde. Het werk van Anne-Lise Koehler wordt wereldwijd in musea tentoongesteld.  Ze maakt vooral dieren en natuurtaferelen van papier-maché, ze heeft een geheel eigen stijl. Zeer indrukwekkend.

Bibi Dumon Tak is vooral bekend om haar (non-fictie) kinderboeken over dieren. Ze heeft een indrukwekkend oeuvre op haar naam staan waarmee ze al meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept. Zij wordt niet voor niks wel eens de David Attenborough van de jeugdliteratuur genoemd.

Dit is typisch zo’n kinderboek dat ook bij de volwassen lezer erg in de smaak zal vallen. Wat mij betreft geschikt voor alle mensen die van natuur, kunst en lezen houden.

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *