‘Architecten ontwerpen gebouwen. Zij moeten heel veel weten en kunnen: ze moeten een grote fantasie hebben, weten wat wel en niet gebouwd kan worden en hoeveel het kost’.
Waarom vallen hoge gebouwen niet om? Waar worden gebouwen van gemaakt? Hoe maken we gebouwen milieuvriendelijk? In dit boek vind je de antwoorden op al deze vragen en nog veel meer!
In drie woorden
Bouwkunde, architectuur, wereldwijd
In meer woorden
‘Zo veel vragen over’ is een reeks informatieve boeken over uiteenlopende onderwerpen. Inmiddels zijn er al 4 delen op de markt. Dit deel gaat over gebouwen. De andere 3 delen geven informatie over transport, de ruimte en robots. De boeken hebben een vaste structuur. Aantrekkelijke paginavullende illustraties tonen veel over de informatie die je in de tekst kunt lezen. De meeste illustraties beslaan 2 bladzijdes. In een grote zwarte tekstwolk staat steeds een soort samenvatting van wat er op de betreffende bladzijde(s) te zien en lezen is. Her en der vind je dan kleinere plaatjes die aansluiten bij de tekst in de zwarte wolk. In dit boek zijn dat bijvoorbeeld plaatjes van gebouwen. De naam van, in dit geval het gebouw, staat steeds vermeld boven de uitleg die overigens nooit lang is. Onderaan de pagina staan in een afzonderlijk gedeelte nog een aantal vragen die je kunt beantwoorden als je de bladzijde goed bekeken en gelezen hebt. Deze vragen zijn veelal gepersonaliseerd, zo kunnen ze je mening over bijvoorbeeld een ontwerp vragen of laten ze je een connectie maken die betrekking heeft op jouw directe omgeving. Kennisvragen worden ook gesteld. Het is per slot van rekening ook de bedoeling dat je tijdens het lezen iets hebt opgestoken.
In dit boek wordt aandacht besteed aan de functie van gebouwen, de eerste gebouwen en beroemde gebouwen. Er wordt specifiek ingegaan op de materialen waarvan de bouwwerken gemaakt zijn en welk gereedschap men daarvoor nodig had. Ook is er aandacht voor vormgeving en wordt er een link gelegd naar beroemde architecten zoals Antoni Gaudi (Sagrada Famlia), Zaha Hadid (Heydar Aliyev Centrum), David Adjaye (Skolovo- managementschool), Shigeru Ban (Paper Log House), Richard Rogers en Renzo Piano (Centre Pompidou). Een blik op gebouwen in de toekomst ontbreekt niet. Het boek geeft naast het hier genoemde nog veel meer informatie, teveel om op te noemen!
Achter in het boek vind je speelkaartjes. Deze kun je kopiëren en gebruiken om een kennisspel te spelen. Erg leuk en doeltreffend want al spelend leert men. Mocht je nog niet verzadigd zijn dan is er nog een extra vragenlijst achterin en een woordenlijst waarin je elk moeilijk woord uit het boek kunt opzoeken.
Dit boek, boordevol vragen, antwoorden en dingen om over na te denken is geschikt voor architecten in spe en andere nieuwsgierigen. Het boek richt zich op leerlingen van groep 5 en 6 maar kan wat mij betreft ook leerzaam en interessant zijn voor de bovenbouw.