De mooiste verhalen uit de klassieke muziek

Ken jij de verhalen achter de wereldberoemde muziekstukken zoals de notenkraker, het carnaval der dieren of het zwanenmeer? 

Lees verder

Boer Boris en het bootje

Boer Boris en het bootje
Categorieën: , ,
Tags: , ,
Publisher:

Die boot ligt daar al eeuwenlang. Hij is voor natte voeten bang!

Boer Boris, Berend en Sam (en alle dieren, natuurlijk) gaan een dagje naar de haven, kijken hoe de boten varen. Er varen er veel, maar één bootje ligt op de kant. Eén bootje durft niet te gaan varen. Is er iemand die kan helpen?

In drie woorden

Grappig, kleurrijk en haven

In meer woorden

Ook al is dit al het zestiende deel in de serie van Boer Boris, wij van het Kinderboekenjournaal krijgen er geen genoeg van! Al 10 jaar een succes en elke keer weer origineel. Want wat is dit ook weer een heerlijk avontuur vol humor, rijke taal, rijm en prachtige kleurrijke illustraties over het stoere kleuterboertje.

In dit verhaal gaan Boer Boris, Berend, Sam en alle dieren van de boerderij een dagje naar de haven om naar de boten te kijken. Daar zien ze verschillende boten uit varen gaan, behalve één bootje, dat op de kade ligt. Boer Boris wil dat bootje ook het water op duwen, maar er is geen beweging in te krijgen. Hij bedenkt van alles, maar het bootje blijft liggen waar het ligt, zelfs als Knol het paard helpt. Tot groot vermaak van een oude visser op een bankje. Hij heeft alles al geprobeerd, dat bootje wil echt niet varen! Maar dat laat vooral Sam niet op zich zitten en het lukt haar zowaar om – met zachte hand in plaats van brute kracht – het bootje het water op te krijgen en te besturen. En zo heeft het bootje zijn angsten overwonnen…

Dit verhaal – geïnspireerd door een bezoek van de makers Ted van Lieshout en Philip Hopman aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen – is op rijm geschreven. Daardoor leest het heel fijn voor. En je zult merken dat door de rijm peuters en kleuters de tekst na een paar keer voorlezen al snel uit hun hoofd kennen.

In de prachtige illustraties herken je de mooie omgeving en gebouwen van het Zuiderzeemuseum. Net als in de andere delen is ook in dit boek op elke bladzijde een muis en een merel ‘verstopt’. Kun jij ze vinden?

Dat wij fan zijn van Boer Boris kun je lezen in onze blog. Maar niet alleen wij, heel veel peuters en kleuters genieten al jaren van de avonturen van deze geliefde boer. 2022 is het jubileumjaar voor Boer Boris want Boer Boris bestaat 10 jaar! Daarom is het een feestelijk jaar. Boer Boris viert zijn verjaardag met zijn broertje Berend, zusje Sam en álle dieren in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In deze kindertentoonstelling klim je op de rode trekker, verzamel je worteltjes voor de worteltjestaart en duik je in het nieuwe avontuur van Boer Boris en het bootje. Naast spel en interactie voor de kinderen biedt de tentoonstelling voor volwassenen een kijkje achter de schermen bij de makers van Boer Boris. Tot 23 oktober 2022 is deze kindertentoonstelling in het binnenmuseum te bezoeken.

Daarnaast is er speciaal voor de 10e verjaardag van Boer Boris een vrolijke theatervoorstelling ‘Boer Boris is de baas’ in diverse theaters door het hele land.